How to choose a program?

Something extra

How to choose a program?

Something extra

5.2.2024Lifestyle

Jídelníčky na hubnutí

Sestavit jídelníčky na hubnutí vyžaduje praxi. Připravili jsme pro vás pár rad, které nasměrují k správnému vytvoření redukčního plánu. Držte se jich a zhubnete.

Find out more

 
Jídelníčky na hubnutí

Sestavit jídelníčky na hubnutí vyžaduje praxi. Připravili jsme pro vás pár rad, které nasměrují k správnému vytvoření redukčního plánu. Držte se jich a zhubnete.

Dostaňte energetický příjem do deficitu

Základem úspěchu každé diety je jedna podstatná věc, a to energetický deficit. Pakliže budete více energie přijímat než vydávat, budete tloustnout a nikdy nezhubnete. Co je důležité vědět, při redukci nenastavujte energetický příjem pod hodnoty bazálního metabolismu. „Organismus by zpomalil své procesy a neměl by sílu budovat svalovou hmotu a nehubli byste. V případě hubnutí se ponižuje optimální energetický výdej o cca 20 %,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková, která se zabývá sestavováním dietních jídelníčků pro krabičkovou dietu Zdravého stravování. Neumíte-li se dobrat orientačního optimálního energetického příjmu, od kterého odvodíte energetický příjem v době redukce, tak využijte kalkulačku Zdravého stravování.

Praktický příklad: Váš optimální energetický příjem je 7028 kJ. Jestliže chcete zhubnout, v tom případě je potřeba ponížit energetický příjem o 20 %, tedy na cca 5 600 kJ.

Sledujte nejen energetickou hodnotu, ale i skladbu stravy

Svoji pozornost neupírejte jen na energetickou hodnotu jídla. Stejně důležité je věnovat pozornost rozložení základních živin. Bavíme se o bílkovinách, zdravých tucích a komplexních sacharidech. „Při dietě by sacharidy měly představovat asi 40-50 % energetického příjmu, v běžném stravování si jich pak můžeme dovolit více, a to 50-55 %. Bílkoviny, rostlinného i živočišného původu, jako jsou luštěniny, ořechy, libové maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, jsou důležité tím, že nás zasytí. Nezbytně je také potřebujeme pro vznik a udržení svalové hmoty a regeneraci tkání. Měly by pokrývat asi 12-15 % běžného jídelníčku. V případě dietního režimu je potřeba obsah bílkovin navýšit na 20-30 %. Zdravé tuky by neměly klesnout pod hranici 20 % z celkového denního energetického příjmu, což představuje orientačně 45 g tuků,“ uvádí Mgr. Kateřina Šimková.

Praktický příklad: Nevyvážená svačina v podobě 2 koblih s marmeládou a ochuceným smetanovým jogurtem představuje energetický příjem 2 655 kJ (s nutričním složením 11 g bílkovin, 78 g sacharidů z toho 35 g představují cukry, 31 g tuků z toho 14 g představují nasycené). Zdravá svačina v podobě Meruňkového tvarohového Míša dezertu s kešu, meruňkami a medem představuje energetický příjem 903 kJ (s nutričním složením 23 g bílkovin, 24 g sacharidů, 3 g tuků)

Složte si redukční jídelníček z kvalitních potravin

Dietní režim je pro hodně lidí psychicky náročným obdobím. Osekáváte z jídelníčku nezdravé a často oblíbené potraviny a zasahujete i do množství konzumovaného jídla. Neztěžujte si situaci ještě víc tím, že budete místo skutečných a běžných potravin jíst syntetickou stravu z prášku nebo pít náhražkové koktejly. I například ketodieta jde připravit z potravin běžného jídelníčku, je to jen o úpravě živin. Na syntetickou pseudostravu si budete hůř zvykat a zbytečně se ochudíte o potraviny přirozeně bohaté na živiny a o paletu chutí. Nestresujte se více, než je nezbytné. Také se snažte o šetrnou úpravu jídla. Zbytečně dlouhá úprava smažením či pečením nejenže může navýšit energetickou hodnotu jídla, ale může se zároveň promítnout do snížení obsahu vitamínů.

Praktický příklad: Pokud si dopřejeme porci klasických bramborových kroket, tak dodáme tělu energii o 1477 kJ, jen 6 g bílkovin, zato 56 g sacharidů a 9 g tuku, pokud si připravíme špenátové krokety (suroviny: špenát, cibule, vejce, sýr a česnek), tak příjem energie stáhneme na 848 kJ, získáme 14 g bílkovin, 14 g sacharidů a 10 g tuku. Jestliže si chcete příležitostně dopřát bramborové krokety, místo smažení je upečte na sucho v troubě, čímž snížíte jednak obsah tuku v jídle a zároveň jeho energetickou hodnotu.   

Odstraňte potraviny bez přínosu

Je nutričně zbytečné konzumovat potraviny s prázdnými kaloriemi, zbytečně vám navyšují energetický příjem, a navíc se jedná se o stravu, která vám nepřinese užitek kromě pocitu slasti, protože vám nedodá kvalitní makro a mikroživiny, což je to, co nechceme. Sem můžeme započítat potraviny bohaté na cukry a nezdravé tuky. Instinktivně je poznáte, patří sem cukrovinky, pochutiny jako chipsy, křupky, dále bílé pečivo a cukrářské výrobky, uzeniny, slazené nápoje, smažená jídla, dochucovací omáčky apod. Složení výrobku najdete na jeho obalu, proto je důležité číst etikety. „Pozor velké množství cukru se může vyskytovat i v rádoby zdravých potravinách, jako jsou snídaňové kaše či müsli, ochucené kefíry či jogurty, proto si zkuste připravit domácí varianty s nižším obsahem cukru nebo kupovat neochucené mléčné výrobky a dochutit je například čerstvým ovocem nebo oříškovým krémem,“ dává tip Kateřina Šimková.

Praktický příklad: Zatímco 30% eidam můžeme mít složení pasterizované mléko, sůl a mlékařské kultury, tak ve veganském rostlinném výrobku, který představuje alternativu čedaru, může být složení voda, kokosový olej, modifikovaný škrob, aroma čedar, škroby a barviva, což rozhodně není dobré složení, a takových to výrobků bychom se měli vyvarovat.

Omezte sůl a alkohol

Alkohol má hned několik neduhů. Je vysoce kalorický, otupuje zábrany a povzbuzuje chuť k jídlu. V případě, že se snažíte zhubnout, tak opravdu alkohol vyřaďte. Konzumací alkoholu dochází ke snížení podílu vody v těle a zamíříte snadno k dehydrataci. Dehydratace navíc vysušuje pokožku, máme pocit sucha v ústech, budeme více unavení a malátní. Naopak zavodnění povede k lepší cirkulaci krve a distribuci živin krevním řečištěm. Stejně tak se zamyslete nad příjem soli, která má souvztažnost s obezitou. „Skrytá sůl, jejíž přítomnost si v pokrmech mnohdy neuvědomujeme, tvoří v našem příjmu soli až 70 %. Redukci skryté soli docílíme tím, že omezíme konzumaci zejména pečiva posypaného solí, uzenin, pochutin typu solené ořechy či chipsy, instantních jídel, určitých sýrů, konzervovaných jídel ve slaném nálevu, polotovarů, sušenek a podobně,“ upozorňuje nutriční specialistka a zakladatelka Zdravého stravování. Hrozbou jsou i kořenící směsi, kdy sůl představuje mnohdy i více než polovinu výrobku. I různé omáčky na grilování, a to i ty chuťově sladké, představují velkou zásobárnu soli.

Praktický příklad: Vinný střik ze suchého vína má jen 64 kcal, zatímco velká plzeň už 231 kcal a 2 dcl Tequila Sunrise znamenají už 367 kcal.

Zablokujte jojo efekt

U hladovění a jednostranně orientovaných diet, které pracují buď s přílišným energetickým podhodnocením nebo omezením jedné ze základních živin, vzniká riziko zpětného nabrání kil. Nejvíce rizikové je hladovění. Co si z toho odnést? Pokud po skončení diety nenajedeme na udržitelný a racionální způsob stravování, pracně získanou hmotnost si neudržíme. Chcete-li se naučit optimálně stravovat a poznat profesionálně připravené jídelníčky na hubnutí, můžete vyzkoušet krabičkovou dietu od Zdravého stravování. „Jídelníčky sestavuje vysokoškolsky vzdělaný nutriční tým, uděláte si představu o skladbě jídla a velikosti porcí a zafixujete si pravidelnost stravování. Právě pravidelnost a vhodná skladba stravy zamezí excesům v podobě chutí na sladké či záchvatovému přejídání,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Don't miss the most important news about Healthy Eating

Don't worry, we will definitely not spam you.
We usually share two most important messages a month.

Your data is safe. Read more about our privacy policy.

 

Facebook Zdravého stravováníFacebook Zdravého stravování

+420 517 070 333Mo-Th:  8:00-17:00
Fr:       8:00-16:00
Su:       12:00-19:00 (delivery inquiries for active customers only)

info@zdravestravovani.cz


Information about our box diet


Copyright ©2024 Zdravé stravování s.r.o. | Design IMPnet, realizace Reperio